Informacija tėvams apie vaikų maitinimą

Informacija tėvams apie vaikų maitinimą

     2018 m. rugsėjo 1 d. įsigaliojo naujas Vaikų maitinimo organizavimo tvarkos mokyklose aprašas.  Naujos redakcijos Vaikų maitinimo organizavimo tvarkos aprašu siekiama  kuo  sveikesnio mokinių maitinimo švietimo įstaigose. Tvarkos aprašo tikslas – užtikrinti sveikatai palankią vaikų mitybą, maisto saugą ir geriausią kokybę, kad būtų patenkinti vaikų maisto medžiagų fiziologiniai poreikiai, ugdomi sveikos mitybos įgūdžiai.

Su  Aprašu susipažinti galite čia:
https://e-tar.lt/portal/lt/legalAct/a8d14e5046e311e8ade598b2394a491d/WFTAPqyxls

     Tvarkos aprašo 34 p. teikiama svarbi  rekomendacija tėvams – ,, Rekomenduojama sudaryti sąlygas vaikams patiems įsidėti maisto. Vaikams taip pat turi būti sudaryta galimybė atsinešti, laikyti ir maitintis iš namų tą dieną atneštu maistu. Už atnešto maisto saugą ir kokybę atsako vaiko atstovai pagal įstatymą“.

Vaikams rekomenduojama neštis sveikus užkandžius ir vengti maisto produktų, kuriais neleidžiama prekiauti mokyklos valgykloje.     Pateikiame sąrašą produktų, kurie vadovaujantis Lietuvos Respublikos Sveikatos apsaugos ministerijos informacija mokykloje yra  nepageidaujami:

*bulvių, kukurūzų ar kitokie traškučiai, kiti riebaluose virti, skrudinti ar spraginti gaminiai;

*saldainiai;

*šokoladas ir šokolado gaminiai;

*valgomieji ledai;

*pieno produktai ir konditerijos gaminiai su glajumi, glaistu, šokoladu ar kremu;

*kramtomoji guma;

*gazuoti gėrimai; energiniai gėrimai; nealkoholinis alus, sidras ir vynas;

*gėrimai ir maisto produktai, pagaminti iš (arba kurių sudėtyje yra) kavamedžio pupelių kavos      ar jų ekstrakto; cikorijos, gilių ar grūdų gėrimai (kavos pakaitalai);

*kisieliai;

*sultinių, padažų koncentratai;

*padažai su spirgučiais;

*šaltai, karštai, mažai rūkyti mėsos gaminiai ir mėsos gaminiai, kurių gamyboje buvo     naudojamos rūkymo kvapiosios medžiagos; rūkyta žuvis;

*konservuoti mėsos ir žuvies gaminiai; strimelė (silkė), pagauta Baltijos jūroje;

*nepramoninės gamybos konservuoti gaminiai;

*mechaniškai atskirta mėsa, žuvis ir maisto produktai, į kurių sudėtį įeina mechaniškai atskirta     mėsa ar žuvis; subproduktai ir jų gaminiai (išskyrus liežuvius ir kepenis);

*džiūvėsėliuose volioti ar džiūvėsėliais pabarstyti kepti mėsos, paukštienos ir žuvies gaminiai;

*maisto papildai;

*maisto produktai, pagaminti iš genetiškai modifikuotų organizmų (toliau – GMO), arba maisto produktai, į kurių sudėtį įeina GMO;

*maisto produktai, į kurių sudėtį įeina iš dalies hidrinti augaliniai riebalai;

*maisto produktai ir patiekalai, neatitinkantys Tvarkos aprašo 3‒5 prieduose nustatytų reikalavimų.

 Tai produktai, turintys daug cukraus, sočiųjų riebalų, transriebalų, druskos, kancerogenų, kofeino, kai kurių maisto priedų, toksiškų ar kitokių vaikų sveikatai nepalankių medžiagų bei menkaverčių sudedamųjų dalių.

VAIKŲ MAITINIMO ORGANIZAVIMO TVARKOS APRAŠO,  III –io skyriaus ,,VAIKŲ MAITINIMO ORGANIZAVIMO BENDRIEJI REIKALAVIMAI“  18 punktas

Vaikams maitinti rekomenduojami šie maisto produktai:

*daržovės, vaisiai, uogos ir jų patiekalai;

*grūdiniai (viso grūdo gaminiai, kruopų produktai, duonos gaminiai);

*ankštinės daržovės;

* pienas ir pieno produktai (rauginti pieno gaminiai, po rauginimo termiškai neapdoroti);

*kiaušiniai;

*liesa mėsa (neužšaldyta);

*žuvis ir jos produktai (neužšaldyti);

*aliejai;

*turi būti mažiau vartojama gyvūninės kilmės riebalų;

*kur įmanoma riebi mėsa ir mėsos gaminiai turi būti keičiami liesa mėsa, paukštiena, žuvimi ar ankštinėmis daržovėmis;

*geriamasis vanduo ir natūralus mineralinis bei šaltinio vanduo.

 

Pagarbiai, Marijampolės ,,Šaltinio“ progimnazijos administracija

admin

b74n8b73685b86v7 / 45g42dd8854sd4f454f2f54 -45664255

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *